Pääkaupunki Valletta on Unescon maailmanperintökohde. |
Aloitin lomani matkalla Maltalle. Se on pieni saarivaltio lähellä Italian eteläkärkeä. Malta koostuu kaikkiaan kahdeksasta saaresta, joista Malta, Gozo ja Comino ovat suurimmat. Malta ei varsinaisesti ole rantalomailijan paratiisi, sillä sen rannat ovat pääsääntöisesti pieniä ja kivikkoisia. Myös ostosmahdollisuudet ovat aika rajalliset ja hintataso on Suomen tasoa ellei jopa korkeampi. Merta ja historiaa rakastaville se sen sijaan tarjoaa paljon. Merivesi on kirkasta ja kun saarella ollaan, rantaviivaa on paljon. Maltalla käykin paljon sukeltajia ja myös erilaisia ja eri pituisia risteilyjä järjestetään kymmenittäin joka päivä. Myös historiallisista kohteista pitäville Maltalla on paljon katseltavaa, sillä saari on ollut asutettu noin vuodesta 5200 eaa.
Vietin Maltalla kuusi yötä. Hotellini sijaitsi Slieman kaupungissa, joka sijaitsee pääkaupunki Vallettan vastarannalla. Sliema on Maltan suurin ja modernein kaupunki. Sliemasta on helppo lähteä reissuun, sillä monet risteilyt lähtevät kaupungin satamasta ja rannasta lähtee myös busseja eri puolille saarta. Oma hotellini oli ihan siisti ja huoneeni ikkunasta avautui kiva näkymä Vallettaan. Valletta on kokonaisuudessaan Unescon maailmanperintökohde. Sen kapeilla kujilla ja historiallisissa kohteissa saakin hyvin vietettyä yhden päivän.
Vaikka Maltan hintataso on muuten aika korkea, syöminen oli yllättävän edullista. Kulinaristisia elämyksiä on turha odottaa, mutta tuoretta kalaa, pastaa ja pizzaa löytyy käytännössä joka ravintolasta. Italian läheisyys todellakin näkyy ravintoloiden ruokalistoilla. Myös erilaisia kakkuja ja leivoksia on tarjolla runsaasti.
Pekanpähkinäpiiras oli äkkimakea herkku. |
Vaikka Malta ei olekaan varsinainen rantalomakohde, on siellä tietysti uimarantoja ja osassa hotelleista on uima-allasalueet. Ja miksei olisi, sillä etenkin kesäkuukausina Maltalla on todella kuuma ja aurinko porottaa armotta. Vaikka itse yritin hölvätä aurinkorasvaa huolella, onnistuin silti kärähtämään aika pahasti.
Yksi Maltan kuuluisimmista uimarannoista sijaitsee Cominon saarella. Sininen laguuni on kuin suuri uima-allas, jossa on huikaisevan kirkasta ja turkoosia vettä. Ranta on kuitenkin onnettoman pieni läntti hietikkoa, jonne on tungettu noin miljoona epämukavaa rantatuolia. Ja kun siihen lisää noin miljoona turistia tungeksimaan, ei voi puhua mistään maailman miellyttävimmistä kokemuksesta. Jos kuitenkin mielii Cominolle, sinne pääsee esimerkiksi risteilyaluksella. Slieman satamassa risteilyjä kaupitteli useampikin yrittäjä.
Kaiken kaikkiaan viikko Maltalla oli kiva kokemus, johon mahtui herkuttelua, paikallisia elämyksiä, historiallisia kohteita ja myös vähän auringon ottamista ja shoppailua. Voisiko sitä nyt muuta enää lomaltaan toivoa? Nyt sitten pitää tehdä taas ryhtiliike, sillä onnistuin lihomaan 3 kiloa viikon reissulla!
Tässä vielä muutama vinkki:
- Jos haluat nähdä Hal Saflienin hypogeumin eli maanalaisen pyhäkön noin vuodelta 2500 eaa, osta liput netistä hyvissä ajoin etukäteen. Hypogeumiin otetaan vain 80 vierailijaa päivittäin eikä lippuja voi ostaa paikan päältä. (Liput voi ostaa täältä.)
- Tee päiväretki Mdinaan. Se on yksi maailman parhaiten säilyneistä keskiaikaisista kaupungeista: kapeita kujia ja komeat näkymät kaupungin muurilta.
- Paikalliset bussit ovat halpoja ja hyvin ilmastoituja. Jos ajelet paljon, osta päivän tai useamman lippu. Päivälippu maksaa 2,60 euroa ja sillä saa körötellä niin paljon kuin huvittaa.
- Jos haluat tuoretta kalaa, kannattaa vierailla Marsaxlokkin pienessä kalastajakylässä. Itse söin kympillä aterian, jossa oli kolmea eri kalaa ja ranskalaiset.
- Jos reissusi ajankohtaan sattuu festa, osallistu siihen. Festat ovat maltalaisia kirkollisia juhlia, joihin liittyy kulkue, komeita koristeluja ja ilotulitus.
Mdinan kujat ovat kapeita. |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti