Olen saksinut vuosia sitten jostain aikakauslehdestä puolalaisen omenakakun - Szarlotka Domowan - ohjeen. Se on kakku, jonka sisällä on paksu ja mehevä kerros omenaraastetta ja ympärillä ohut taikinakuori. Eli juuri passeli kakku tähän vuodenaikaan ja kiva vaihtoehto omenapiirakalle. Parhaimmillaan tämä kakku on lämpimänä vaniljakastikkeen kanssa, mutta maistuu se vielä seuraavanakin päivänä etenkin, jos lämmittää vähän mikrossa.
Pohja:
300 g vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
150 g voita
2 dl sokeria
4 keltuaista
4 rkl kermaa
Täyte:
1 ½ kg omenoita
4 tl vaniljasokeria
2 tl kanelia
1 dl sokeria
Pinnalle:
tomusokeria
- sekoita jauhot, leivinjauhe ja sokeri
- nypi joukkoon voi
- lisää keltuaiset ja kerma
- vaivaa taikina tasaiseksi ja laita jääkaappiin jähmettymään
- kuori ja raasta omenat
- sekoita raasteen joukkoon vaniljasokeri, sokeri ja kaneli
- voitele ja korppujauhota irtopohjainen kakkuvuoka
- pane uuni kuumenemaan 180 asteeseen
- jaa pohjataikina kolmeen yhtä suureen osaan
- kaaviloi yksi osa kakkuvuoan pohjan kokoiseksi pyöryläksi ja pane vuokaan
- paista uunissa vaaleanruskeaksi, noin 10 minuuttia ja nosta jäähtymään
- kaaviloi toinen taikinan osa levyksi ja vuoraa sillä kakkuvuoan reunat, kun kakkuvuoka on hieman jäähtynyt
- täytä vuoka omenaraasteella
- kaaviloi kolmas taikinan pala vuoan kokoiseksi ja nosta kakun päälle
- nipistä reunat hyvin yhteen
- paista kakkua uunissa noin 50 minuuttia
- ripottele pinnalle tomusokeria
- tarjoa lämpimänä vaniljakastikkeen kanssa
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti